Фенек, опис породи лисиць

Представники різновиду фенек переважно мешкають на пустельних територіях Північного Африканського континенту. У порівнянні з безліччю інших лисячих різновидів, ця порода відрізняється незвичайними зовнішніми особливостями, наприклад, їх тулуб дуже мініатюрний і незвичайний. На латині вихованці відомі як «Vulpеs zerdа» і часто лисичок фенек відносять до одного з незвичайних напрямків – роду Fеnnecus. Своя офіційно визнана назва дана різновиду виходячи від арабського слова «fanak», що в перекладі означає «лисиця».

Розглянемо більш докладно екстер’єрні риси різновиди фенек. Серед усіх вихованців з сімейства псових, фенек є власниками самого маленького тулуба, оскільки корпус менше, ніж у домашніх кішок.

Середньостатистичний вихованець має зріст від 17 см до 23 см, довжина туловищної конструкції досягає 30-40 см, хвостова частина близько 35 см, а вага при цьому не перевищує півтора кілограма. Писочок трохи короткуватий, форма загострена. Очі великі, виразні. Серед різних хижаків, представники породи фенек, володіють найбільш масивними вушками в порівнянні з співвідношенням головної частини, оскільки в довжину досягають майже 15 см-18 див. Такі великі вуха притаманні тваринам з вагомих причин. По-перше, з-за масивності вух, вихованці здатні почути найтихіші звуки, що видає їх майбутня жертва, також це допомагає в переслідуванні їх видобутку. Крім того, великі вушка необхідні фенеку для регулярного охолодження корпусу всередині з-за постійних жарких буднів. Для того щоб легше переносити екстремальні жаркі кліматичні умови, вихованці також володіють опушеними стопами, завдяки чому лисички спокійно можуть переміщатися по гарячих пісочних місцевостях. Зуби у тварин досить маленькі, особливо мініатюрні ікла, трохи відповідають зубам лисиці великовухого напрямку. Шерстяний покрив, що характерний породі, відрізняється м’якістю і густотою, шерстинки досить-таки довгі. У породі зустрічаються лисички різноманітних мастей. Найбільш поширена забарвлення, яку також називають стандартною, зверху характеризується трохи рудуватими або ж палевими відтінками, а нижні області білих квітів. Хвостик красиво опушений, на закінчення коричневого або чорного кольору. Різновид фенек славиться своїми «фіялковими» або ж надхвостовыми залозами, незважаючи на те, що це притаманне для всіх лисичок, у представників даної різновидності дана область більш темного кольору, так і вона повністю покрита жорсткими волосками. Новонароджені дитинчата практично всі власники чистого білого забарвлення.

Дослідження показали, що найбільша кількість вихованців живе на територіях центральної Сахари. Крім цього району, зустріти вихованців надається можливість в місцевостях, починаючи від північного Марокко, Синайського і Аравійського півостровів, і закінчуючи південними обмеженнями – Нігер, Чад, а також Судан.

Основна місцевість, яка підходить для заселення примірників фенек, це піщані пустельні регіони, там переважно повинні бути зарості трави, а також негусті чагарники, оскільки саме таке середовище проживання гарантує вихованцям укриття в разі непередбачених ситуацій, а також забезпечення їжею і різними поживними речовинами. Власні житлові норки, фенек викопує самостійно, причому там існує безліч потайних ходів. Як і багато інші хижаків, тварини ведуть нічний спосіб життя. Порода відноситься до напрямку соціальних тварин. Вони живуть разом з іншими членами родини, а їх чисельність в одній нірці становить приблизно 10 особин. Одна нора частин всього вміщує в себе клан із сімейної пари, а також їх новонароджених дитинчат, іноді там живуть і кілька представників старшого покоління. Буває також, що в одній житлоійї нірці можуть оселитися кілька сімейств, все залежить від місцевості і умов проживання. Тварин вважають дуже голосистими, дійсно, вони постійно гавкають, гарчать, скиглять або виють.

Перейдемо до харчування вихованців представленого різновиду. Фенек їдять практично все, що характеризує їх як всеїдних тварин. Велика частина їжі видобувається з пісків або викопується з землі. Ведення полювання відбувається у фенек поодинці, власне кажучи, це характерно для лисячого сімейства. Харчовий раціон лисичок складається з дрібних хребетних яєчок, різноманітних комах, переважно сарани, всілякої падалі, крім того, вживають у їжу вихованці рослини або плоди фруктів, овочів. Завдяки притаманній масивності вушок, тварини легко переслідують свою жертву, адже вони здатні почути найменший шурхіт. Через місцевості, де мешкають лисички, у них розвинулася здатність довго не вживати рідини, при цьому дотримуватися норми водного балансу, оскільки необхідну воду вони витягують з м’яса, ягід або листя рослин. Крім того, фенек роблять запаси, коли у них є можливість, щоб у разі необхідності скористатися заощадженнями.

Спостереження за представниками даного різновиду, показали, що фенек дуже моторні і тваринки активні, вони відмінно стрибають, стрибок високий і тривалий, може досягати висоти 60 см – 80 см у висоту. Завдяки цікавому забарвленню вовняного покриву тварини легко зливаються з піщаними просторами, з-за чого вони малопомітні. Дослідники не виявили інших звірів, що мешкають в тому ж середовищі, що й фенек, які нападали на представлену породу або ж несли їм якоїсь шкоди. Славляться вихованці також своїм неперевершеним нюхом, слухом, а також відмінною видимістю в нічну нору.

Розмножуються тварини один раз на рік. Шлюбний період починається в першій половині січня і закінчується в лютому. Тічка у представниць жіночої статі триває всього лише один або два дня. Оскільки вихованці є моногамними, кожна сімейна пара володіє певною ділянкою. У час, коли відбувається період розмноження, представники чоловічої статі стають дуже агресивними і постійно відзначають свої територіальні обмеження сечею.

Період вагітності триває зазвичай від 50 до 55 днів, з настанням перших весняних днів, переважно березень-квітень, самки стають мамами. За один раз мама-лисиця здатна подарувати життя від одного до шести дитинчатам. Нора, де народжуються малята, оснащена гніздовою камерою, яка вистелена травою, пір’ям і шерстю. Новонароджені щенята характеризуються вагою в межах 50-ти грам. Як і інші лисиці, фенек ті народжуються сліпими, повністю відкриваються очі в них за настання двотижневого віку, до цього їх мами постійно знаходяться поряд з ними в норі. Роль самця полягає в тому, щоб видобувати для сімейства їжу і приносити її до помешкання, оскільки усередину він потрапити не може. Справа в тому, що в цей період самка дуже агресивна і відганяє від батька своє потомство. Вже по досягненню місячного віку (приблизно 5-7 тижнів), малюки виходять за межі нори і вивчають всі околиці, але якщо мова йде про подорожі в більш віддалені місцевості, дітки більшу свободу мають лише у віці 3-х місяців. Саме тоді у представниць жіночої статі закінчується лактаційний період.

У середньому, повне статеве дозрівання настає у вихованців у віці 6-9 місяців. Часто можна спостерігати, як діти залишаються жити зі своїми батьками і активно допомагають їм у вихованні нового покоління. Середньостатистичний період життя у примірників фенек триває протягом семи років, але не більше, оскільки існують багато факторів, які негативно впливають на тварин. Коли лисички протягом усього життя мешкають у жорстких мимовільних обмеженнях, де за ними ретельно доглядають, їх вік може коливатися до 20, а іноді і 25 років.

Представники різновиду фенек ведуть досить таємниче життя, пов’язано це з тим, що їх часто вбивають для отримання хутра, часто також їх ловлять для того, щоб поширювати в якості домашніх улюбленців, причому вартість придбання такого звірка досить-таки висока. За вказаними раніше причинами, точна чисельність породи фенек невідома.

Напишіть відгук

Войти с помощью: