Песець, красива порода лисиць, опис

Песець — красива тварина звичайного походження, що на латині звучить як «Alopеx lagоpus», а грецькою – «ἀλώπηξ λᾰγώπους» (що означає «зайцегонна лисиця») відносяться до розряду хижих ссавців сімейства псових і є єдиними зразками песцового роду – Аlорех. Найменш поширена назва тварин – арктична лисиця. Середньостатистичний вихованець володіє довжиною тулуба від 55 см до 75 см, довжина хвоста досягає близько 25 см – 35 см, а висота серед холки варіюється в районах 20 см – 30 см У середньому представник чоловічої статі важить приблизно 3-4 кг (причому максимальна вага може дорівнювати 9 кг), а представниці жіночого роду, в свою чергу, важать близько 3 кг.

Розглянемо детальніше екстер’єрні характеристики представлених тварин. Порівняно з лисицями, песці виділяються конструкцією свого тулуба, оскільки корпус у них більш присадкуватий. Морда коротка. На середніх розмірів голові акуратно розміщені округлені вушка, які ніжно виглядають з зимового вовняного покриву, завдяки чому вуха не переохолоджуються. Якщо перевести грецьку назву представленої різновидності («lagopus»), то отримаємо результати «заяча лапка». Ця назва була дана породі черех їх милі лапки, які рясно вкриті жорсткими шерстинками.

До речі, песці є єдиними зразками псового походження, яким притаманний сезонний процес диморфізму мастей. За забарвленням можна розрізнити стандартного білого вихованця, який на зимовий період пофарбований повністю білосніжним цвітом, а в літню пору його шерсть набуває тьмяного коричневого забарвлення, а також інший вид тварин, що володіють блакитною мастю. Блакитні песці на зиму вбираються в різні темні відтінки: пісочний, світлий коричневий, сірий з ніжними блакитними переливання, а також коричневий з сріблястими відблисками. Кожна популяція обов’язково має представника з блакитним забарвленням, незважаючи на те, що на великих материках зустріти їх досить велика рідкість, на невеликих островах вони найчастіше переважають своєю чисельністю.

Процес линяння відбувається у представлених тварин, два рази на рік – навесні і восени. Весняна линька починається в другій половині березня або початку квітня, і триває близько чотирьох місяців. Восени починають линяти вихованці у вересні, і закінчується процес на початку грудня. Доведено, що найкращим вовняним покривом тварини мають в січні або лютому.

Широко поширені песці на територіях за обмеженнями Північного полярного кола, в побережних місцевостях і островах Північного Льодовитого океану, а також у зонах тундр і лесотундр. Коли відбуваються зимові кочівлі, вихованці пересуваються ближче до південних областях Фінляндії, південь Прибайкалля, а також пониззям Амура. Основні місцевості проживання різновиду це фауни материкової тундри і лісотундри.

Песців поділяють на десять підгруп. Той фактор, що немає чітких обмежень розміщення породи, супроводжується регулярним змішуванням популяційних напрямків.

Для песців стандартними зонами для побудови житла є відкриті тундри, де переважає незвичайний горбистий рельєф. Також риють свої нірки тварини на піщаних рівнинах і берегових сопках. Їх житла нагадують високоінтелектуальні лабіринти під землею, де є безліч входів і виходів. Для роїння песцам необхідна м’яка грунт, яка навколо оточується камінчиками, оскільки саме каміння виконують захисну роль, коли їх нори намагаються пошкодити більш масивні звірі. Через те, що мешкають вихованці в екстремально холодних кліматичних місцевостях, риють свої житла вони до того, як припиняється м’який грунт, пізніше по мірі, як грунт тане, вони риють все глибше і глибше. Практика показала, що норки ніколи не бувають розміщені дуже далеко від води, максимальна відстань сягає півкілометра. Оскільки в тундрах є мало місць придатних для викопування нор, тварини користуються саморобними житлами роками або навіть десятиріччями, так як після одних песців відразу ж поселяються нові. Раніше були помічені пагорби, які повністю пориті, що свідчить про тисячолітнє проживання там песців. Мало вихованців заселяється біля кам’яних насипів або ж в стопках плавців на побережних місцевостях. У зимовий період песцям легко облаштувати власне житло, оскільки для цього підійде лише невелика снігова грудка.

Харчовий раціон песців складається з багатьох видів живих істот (близько 125 різних тварин), а також 25-ти рослин, з чого можна судити, що представлена різновид всеїдна. В якості основної їжі тварини вживають маленьких гризунів, особливо лемінгів, а також різноманітних птахів. Їдять тварини також рибу, яку викидає на берег або добиту рибалками. Рослинна їжа складається з різних ягід, як чорниця або морошка, також до складу входять трави, водорості, особливо морська капуста. Траплялося, що песці нападали на маленьких дитинчат північних оленів, які відбивалися від свого стада. Також відчувши запах падалі, розтерзаній більш великими хижаками, тварини можуть її підібрати. Ті вихованці, що мешкають на побережних регіонах, частин всього ходять разом з білими ведмедями, після яких харчуються м’ясом вбитих тюленів. Крім того, вони не відмовляться від поїдання звірів, які потрапили в капкан, навіть якщо мова йде про тих самих песців. У літню пору, коли легше добути їжу, тварини запасаються на зимові часи.

Відрізняються представлені звірята відмінним володінням слуху та нюху, що трохи недосконале у тварин, так це їх зір. Голос, характерний песцам, схожий на гучний тявкающий гавкіт.

Найчастіше екземпляри цієї породи є моногамними, але на територіях Командорських островів були випадки полігамії серед тварин. Сімейство песців стандартно поєднує в собі представника чоловічої статі (самця), представниці жіночої статі (самки), також молодих самок минулого посліду і новонароджених малюків. Для сімей більш звична окреме життя, але часто буває, що в одній норі живе колонія, що складається з 2-4 сімейств. Розміри територій, де мешкають тварини, займають, починаючи від 2 і закінчуючи 30 квадратними кілометрами. Більшу частину року вихованці проводять у постійних пересуваннях, розшукуючи якусь поживу. За настання часу для розмноження, тварини повертаються у попередні місця, звідки починали свої пошуки їжі. Тобто осінь та взимку вихованці займають вже готові житла або ж вибудовують нові.

Під час тічки, що триває близько одного місяця (березень або квітень), можна спостерігати постійні бійки самців. Процес вагітності триває близько 50-60 днів. За один раз мама-песець може подарувати життя від 7 до 13 дитинчат, причому 13-ть малюків – максимальна кількість у посліді. Самці завжди виконують роль дбайливих помічників, вони активно займаються вихованням малюків. Серед білих песців народжується потомство, яке спочатку вкрите темними відтінками вовни, це бувають сірі або коричневі кольори шерстинок. У блакитних сімейств спочатку малюки володіють темними коричневими кольорами. Вроджена сліпота проходить через 1,5-3 тижні (9-20 днів). По настанню піврічного віку діти вже досягають розмірів своїх батьків. Незважаючи на те, що повністю всі статеві процеси завершуються тільки в два роки, вже в один рік песці здатні зароджувати нові генерації, але частин усього це відбувається через два роки після народження.

Не можна назвати точну чисельність різновиду, оскільки вона постійно варіюється залежно від кількості їжі, особливо лемінгів. Крім того, суттєво впливають на чисельність регулярні міграції популяцій. Щороку восени більша частина тварин, які поширені в тундрах, переміщуються морськими прибережними областями, а також річковими долинами до південних регіонів. Коли настає весна, вихованці повертаються назад. Якщо ж мова йде про часи, коли песцям нічим харчуватися, то переселення має більш глибокий зміст, під час кочування, на жаль, багато примірників гинуть.

Небезпеку для вихованців несуть більш масивні хижаки. Вони часто піддаються нападам лисиць, росомах або вовків. Молодих представників можуть схопити орлани або білі сови. Крім того, молоде покоління часто гине від глистових інвазій, а дорослі від дикування (ВЕТЖ), найменше шансів заразитися сказом.

Живуть примірники песців приблизно 5-10 років, якщо мова йде про проживання у звичній природної їм середовищі.

Песці несуть велику важливість для промисловості, оскільки саме вони є джерелами високоякісного і потебованного хутра. На північних регіонах вихованці складають головну частину хутрового промислу. Особливо високо оцінюються хутра блакитних тварин, також блакитний песців розводять окремо в клітинах, оскільки їх чисельність порівняна з білими, істотно менша. На островах, що оточені морями, які не замерзають, вихованці розлучаються наполовину вільно, оскільки пересуваються вільно, і тільки почувши сигнал, наважуються поїсти, де їх чекають спеціальні пастки. Ферми, які займаються розведенням песців, знаходяться на територіях північних і центральних регіонів Америки, Європи, а також Азії.

Кілька років тому песців поділяли окремим напрямком – Аlорех Каїр, яке на сьогоднішній день часто додають до роду лисиць чи вовків.

Напишіть відгук

Войти с помощью: